Witloof in de oven

Geschikt voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 8 stronkjes grondwitloof
  • 8 sneetjes gekookte ham
  • Boter
  • Muskaatnoot
  • Snuifje suiker
  • Evlier specerijenzout
  • 7 dl halfvolle melk
  • 250 g gemalen kaas
  • 30 g boter

Bereidingswijze:

Met het puntje van een aardappelmesje verwijder je het harde gedeelte onderaan de witloofstronkjes.

Smelt een klontje boter samen met een beetje water in een brede kookpot. Schik de stronkjes witloof erin en zet het deksel op de pot. Gaar het witloof op een zacht vuurtje.

Laat daarna het witloof wat afkoelen en uitlekken.

Kruid met Evlier specerijenzout en een snuifje suiker.

Rol witloofstronkjes  in de dikke sneetjes gekookte ham en schik die  in een ovenschaal.

Smelt 30 g boter in een kookpot en voeg de bloem eraan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”.

Zodra je een lekkere biscuitgeur ruikt, schenk je de melk in de pot. Blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Na voldoende lang roeren, bekom je een gladde bechamelsaus.

Haal de pot van het vuur en meng de gemalen kaas door de saus. (Hou een deel kaas opzij voor de afwerking.) Voeg er een scheutje citroensap aan toe. Kruid de saus naar smaak met Evlier specerijenzout en muskaatnoot.

Giet de kaassaus over de witloofstronkjes tot ze helemaal bedekt zijn.

Strooi de rest van de gemalen kaas over de ovenschotel.

Plaats het gerecht ongeveer tien minuten onder de hete grill tot er een goudgeel korstje verschijnt.